fbpx

  Учителите, които подкрепят протеста

  |

  Повече от три месеца след началото им, протестите срещу правителството и главния прокурор все още продължават. На тях присъстват и немалко учители. Айлин Хаджийска от 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София се обърна към някои от тях, за да разбере какво ги води на площада, каква е личната им мотивация да протестират и с какво трябва да бъдат по-различни бъдещите министър-председател и главен прокурор, за да не се повтаря гражданското недоволство срещу хората, заемащи тези позиции сега.

   

  Сава Ташев, преподавател по английски и немски език в 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София:

  Снимка: личен архив

  Протестирам заради абдикацията от решаване на наболели проблеми – тези в съдебната система, здравеопазването, сигурността. Също така липсват външни инвестиции в страната, различни от еврофондовете. Проблемът с обезлюдяването също е сериозен и няма стъпки в посока да се стимулира раждаемостта. Строителството, с което правителството се гордее е с лошо качество. Отгоре на всичко това, посланията, които се отправят към хората са арогантни, манипулативни и според мен не прилягат на хора, които ръководят институции. Допълнително е очевидно, че определени хора са недосегаеми, както стана видно от акцията в Росенец. Протестирам срещу корупцията, беззаконието и наглостта. Протестирам и защото вярвам, че това е един от начините да държим управляващите отговорни за работата им, както и силното гражданско общество стъпва върху активни граждани, които протестират, когато не са доволни.

   

  Министър-председателят и главният прокурор трябва да бъдат управленци, които поставят свободата, демокрацията, човешките права във фокуса на своята работа. Хора, които са сдържани, скромни, постигат реални резултати, имат фокус в работата си. Относно прокурора -прозрачно избран, в конкуренция с други, с безупречна репутация.

   

   

  Светозар Петров, преподавател в друго столично училище в квартал Надежда, а именно 61-о ОУ „Св. св. Кирил и Методий“:

  Протестирам, защото искам по-качествена държава. Държава, в която има свобода на мислене и на изказ, а не страх. Държава, в която има работещи институции в услуга на обществото. Държава, в която наистина народът е суверен.

   

  Снимка: личен архив

  Следващият министър-председател трябва да е наистина честно избран от хората. В последно време се говори много за подправяне на избори, купуване на гласове и т.н. Протестите са и за честни избори. За мен е сигурно, че при честни избори хората ще посочат най-заслужаващата партия и ще дадат да се разбере кой трябва да застане начело на държавата. Лично аз искам това да е човек, на когото наистина му пука за България, с напълно чисто минало, образован и говорещ поне два чужди езика. Дипломатичен, когато трябва и твърд, когато трябва. Колкото до фигурата на главния прокурор, това трябва да бъде блестящ юрист, отново с напълно чисто минало и без никакво съмнение в неговата експертиза. Ще кажа и нещо специфично. Моето мнение е, че главният прокурор трябва да работи без много, много да влиза в медийните светлини, но при нужда да осигурява прозрачност на своята работа.

   

   

  Симеон Кръстев, преподавател по математика:

  Снимка: личен архив

  Това, което ме накара да подкрепя този протест беше, че видях ясно неговото лидерство и подкрепям тези хора. От една страна такова е обединението Демократична България, което с действията си освети тези места в страната, където държавата просто отсъства, от друга НПО-та като БОЕЦ, Антикорупционен фонд и Инициатива „Правосъдие за всеки“, които показаха нагледно механизмите за сливане на властите и търговията с влияние. Също така и Отровното трио, които поеха отговорност за действията на гражданите в София, подържат фокуса на протеста върху основните искания и призовават за мирен протест, припомняйки ежедневно нормите на поведение.

   

  Министър-председателят и главният прокурор трябва да бъдат: свободни, независими, без зависимости от икономически гиганти, от собственото си минало и от външни политически влияния. Такива политически фигури се познават по някои признаци: Отговарят на въпросите, които им задава обществото,  говорят конкретно и по същество, изразяват позициите си ясно и след това търсят подкрепа, не обратното. Също така отстояват позициите, които са заявили, без да ги обръщат наопаки и поемат отговорност, когато не могат да изпълнят обещанията си. Сигурно има и други, сега се сещам за тези. Помислете какви са вашите признаци за свободни и независими политици!

   

  Снимка: личен архив

  Марин-Асен Коджаиванов, преподавател по английски език и иновативен предмет „Умения и добродетели“ в град Самоков:

  Подкрепям исканията на протестиращите и самите тях, единствено що се отнася до техни искания и разбирания, които се припокриват с моите. Тъй като протестиращите са голяма група с много и най-различни убеждения, искания и възгледи. Учителите често мислим за начините, по които се възпитава един ученик – какво и по какъв начин го оформя като характер, ценности. На един млад човек влияе всичко заобикалящо го/я – семейството и неговата култура, приятели, учители, финансови възможности, населено място, спорт, време, музика, архитектура, телевизия и интернет. Всички тези фактори оставят отпечатък, независимо дали осъзнато или не. С учениците често говорим на злободневни теми, защото ги интересуват и се стремим заедно да извадим определена поука от случващото се. И ако аз желая да им вдъхна чувство за отговорност, честност, търпение и уважение към чуждите мнение и живот, те стоят в контраст с думите и действията на множество високопоставени лица. И един ученик може лесно да отбележи, че подобни ценности по-скоро пречат на успешното участие в обществения живот. Накратко, те трябва да бъдат хора, чието съществуване на тази позиция, не ми пречи да възпитам учениците си. Мечтата е да избегнем изказване от типа „Защо трябва да имам тези ценности? Хората стават държавници и без тях.“

   

  Евгений Димитров, преподавател по немски език в 19-о СУ „Елин Пелин“:

  Откакто следя какво се случва в българската политика съм силно обезпокоен  за моралните устои на тези хора, за техните действия, мисли, нагласи, решения, корупционните скандали, които в годините назад не са едни или два. Тази коалиция с ВМРО е тотално непредставителна, на това, в което вярвам аз. Не са хора, които могат да ме убедят, в каквото и да било и за мен това е огромен проблем. В такава ситуация като днес те трябват да те убедят, че можеш да им се довериш. Не се чувствам представен от тези хора и не се асоциирам по никакъв начин с тях. Именно заради липсата на морал и корупционните скандали.

   

  Главният прокурор не би следвало да прави политически изказвания, да коментира разделението на властите по некомпетентен начин, който да е като спусък за всеки интелигентен човек. Той е изключително добре школувано популистко лице, което излиза и говори неща и хората му вярват. Абсолютно независим, трябва да има контролни инстанции, да бъде контролирам от други прокурори, а не той да ги контролира, да  не е толкова йерархично. Да не бъде тенденциозен, тоест да разследва всички хора, за които има сигнал, а не определени политически опоненти на моите политически чадъри, на моите политически приятели. Министър-председателят  и неговият кабинет смятам, че трябват да бъдат хора, които са експерти. Да си разбират от работата и, когато излизат пред хората да  говорят адекватно и истината, а не политически украсени „факти“.

   

  А ето какво мислят и двама учители, които вече не преподават активно:

   

  Веселин Кънчев не преподава от година и половина в училище, но преди това е бил учител по английски език:

  Снимка: личен архив

  Общо взето не съм се замислял дали да участвам или не, беше ясно, че трябва възможно най-много хора да излязат и да се включат, за да може да се промени нещо. Смятам, че едно от нещата заради които за протестирам е, че България е основана на демократичния принцип който е за разделение на властите . То е че изпълнителната, законодателната и съдебната власт трябва да са отделно една от друга и да могат да се контролират една от друга. Ако една от трите власти не се справя с задълженията то другите две трябва да защитят  обществото, а в момента не се случва. В момента имаме правителство, което се опитва да окупира и трите власти да може това, което един човек или един от кръг от хора да се случва и цялата държава да работи за това. Това пречи България да е демократична.

   

  Мисля, че министър-председателят и главният прокурор трябва да са хора, които разбират демокрацията, които не се опитват да управляват на всяка цена, и които  не защитават чужди интереси. Трябва да са разбират че са избрани, за да служат на народа си и да изпълняват задълженията  си по конституцията и тези, за които са избрани да ги изпълняват съвестно. Без да казвам кои да са според мен трябва да се спазват тези принципи, за да сме сигурни че ще живеем на по-добро място.

   

  Снимка: личен архив

  Миглена Радкова не преподава от 5 години:

  Протестирам, защото искам да живея в една нормална държава. Ние, протестиращите, искаме промяна в статуквото, промяна във функционирането на определени институции и подмяна на хората, които ги задвижват.

   

  За главен прокурор не мисля, че съм компетентна да кажа какъв трябва да бъде, но смятам, че трябва да е човек, който работи със сърцето си за нещата. За министър-председател да е човек с опит, да разбира какви  причинно-следствени връзки има м/у действията и реалността. Да прави нещата така, че голяма част от хората да се чувстват добре, да бъде прозрачно всичко което прави. Да работи с мисъл за хората, за които работи, както аз като учител работя за учениците си с мисъл. Хората все пак са му работодатели, а не роби.

  Айлин Хаджийска

  Най-новото

  Път към звездите: Катрин, която ще учи астрофизика в Йейл

  Катрин Маринова е възпитаничка на Американския колеж в София. От малка обича да наблюдава звездите и да научава повече за...

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на...

  Топ 10 на най-популярните материали на sCOOLMedia през 2022 г.

  Краят на годината традиционно е време за изводи, равносметки и правене на планове за бъдещето. За екипа от редактори и...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката