fbpx

  Тече, всичко тече

  |

  Репортер на sCOOL Media Павел Данев от клуб „Млад журналист“ към ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково, с коментар по актуалната тема на лятото – хакерската атака срещу Националната агенция по приходите и теча на лични данни на около 5 млн. българи.

   

  В песента на Асен Кисимов се пее: “Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече. Няма как.” Така преди около две седмици киберсигурността на България, ей така, изтече. Данните на около 5 млн. българи изтекоха след хакерска атака срещу Националната агенция по приходите – държавния орган, който, със сигурност, не всички харесват.

   

  Реално погледнато, в днешно време, всичко тече и всеки може да получи това, което търси. Само да има желание и воля, за да го направи. Всеки ползва “синия брат” – Facebook. Там всичко изтича не през час, не през два, а ежесекундно. Считаме, че ние не пускаме толкова голяма информация за себе си – само снимки, постове, сторита, тагваме се от някъде. Това обаче е достатъчно за хората, които имат воля, да разберат повече за теб – кой си, защо си. Така, както се случи с “Кеймбридж аналитика”, където личните данни от Facebook на милиони хора изтекоха – но въпреки това не бяха огласени. И компанията – Facebook, бе глобена с 5 милиарда долара. Тук още данни изтекоха и хоп разцъфтяха.

   

  В малкия град живеят много хора. Сред тях хора с голям и малък бизнес. Хората от големия бизнес не харесват тези от малкия, защото, все пак, малкият бизнес взима от клиентите на големия. Така конкуренцията не те харесва и иска да ти навреди. Сега вече, който иска, ще може да разбере как да ти навреди. Защото: тече, всичко тече.

   

  Доста често и хората, с които журналистите се срещаме, не ни харесват. Взимат ни на мушка, както се казва. Е, сега вече е лесно, този, който не те харесва, да намери информация за теб. Защото всичко тече като Ниагарския водопад.

   

  А знаете ли къде е спокойствието? В държавата. Защо в нея ли? Защото на фона на изтичането на тези 5 милиона лични данни държавата е видимо спокойна. Премиерът е “възхитен” от хакера. Бил добър и такива хора трябвало да работят за държавата. Сякаш няма нищо лошо аз да знам всичко от точка А до точка Б за човека X. Европа дали би се “възхитила” от хакера и дали ще иска той да работи за Европа?

   

  Заговори се, че Комисията за защита на личните данни ще глоби НАП. Тоест държавата. Не, няма да е държавата, а нас данъкоплатците. След това обаче имаше съмнения, че и Комисията за защита на лични данни е хакната. Сега от приходната агенция направиха приложение, чрез което хората да проверяват дали са им изтекли личните данни. Това приложение дали има добра защита срещу хакерите? В него, за да си провериш дали са ти изтекли личните данни, трябва да въведеш пак личните си данни. И ако това приложение отново го разбият, хоп, всичко пак тече.

   

  И така става един кръговрат.

   

  В крайна сметка държавата обвини 20-годишния младеж Кристиян Бойков. Ако това е извършителят, изводът е, че един 20-годишен младеж, представящ се за “руснак”, хакна държавата.

  Павел

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката