fbpx

  Тече, всичко тече

  |

  Репортер на sCOOL Media Павел Данев от клуб „Млад журналист“ към ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково, с коментар по актуалната тема на лятото – хакерската атака срещу Националната агенция по приходите и теча на лични данни на около 5 млн. българи.

   

  В песента на Асен Кисимов се пее: “Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече. Няма как.” Така преди около две седмици киберсигурността на България, ей така, изтече. Данните на около 5 млн. българи изтекоха след хакерска атака срещу Националната агенция по приходите – държавния орган, който, със сигурност, не всички харесват.

   

  Реално погледнато, в днешно време, всичко тече и всеки може да получи това, което търси. Само да има желание и воля, за да го направи. Всеки ползва “синия брат” – Facebook. Там всичко изтича не през час, не през два, а ежесекундно. Считаме, че ние не пускаме толкова голяма информация за себе си – само снимки, постове, сторита, тагваме се от някъде. Това обаче е достатъчно за хората, които имат воля, да разберат повече за теб – кой си, защо си. Така, както се случи с “Кеймбридж аналитика”, където личните данни от Facebook на милиони хора изтекоха – но въпреки това не бяха огласени. И компанията – Facebook, бе глобена с 5 милиарда долара. Тук още данни изтекоха и хоп разцъфтяха.

   

  В малкия град живеят много хора. Сред тях хора с голям и малък бизнес. Хората от големия бизнес не харесват тези от малкия, защото, все пак, малкият бизнес взима от клиентите на големия. Така конкуренцията не те харесва и иска да ти навреди. Сега вече, който иска, ще може да разбере как да ти навреди. Защото: тече, всичко тече.

   

  Доста често и хората, с които журналистите се срещаме, не ни харесват. Взимат ни на мушка, както се казва. Е, сега вече е лесно, този, който не те харесва, да намери информация за теб. Защото всичко тече като Ниагарския водопад.

   

  А знаете ли къде е спокойствието? В държавата. Защо в нея ли? Защото на фона на изтичането на тези 5 милиона лични данни държавата е видимо спокойна. Премиерът е “възхитен” от хакера. Бил добър и такива хора трябвало да работят за държавата. Сякаш няма нищо лошо аз да знам всичко от точка А до точка Б за човека X. Европа дали би се “възхитила” от хакера и дали ще иска той да работи за Европа?

   

  Заговори се, че Комисията за защита на личните данни ще глоби НАП. Тоест държавата. Не, няма да е държавата, а нас данъкоплатците. След това обаче имаше съмнения, че и Комисията за защита на лични данни е хакната. Сега от приходната агенция направиха приложение, чрез което хората да проверяват дали са им изтекли личните данни. Това приложение дали има добра защита срещу хакерите? В него, за да си провериш дали са ти изтекли личните данни, трябва да въведеш пак личните си данни. И ако това приложение отново го разбият, хоп, всичко пак тече.

   

  И така става един кръговрат.

   

  В крайна сметка държавата обвини 20-годишния младеж Кристиян Бойков. Ако това е извършителят, изводът е, че един 20-годишен младеж, представящ се за “руснак”, хакна държавата.

  Павел Данев

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката