fbpx

  За пъстротата на Рибново от първо лице

  |

  Ако не сте посещавали родопското село Рибново, то вероятно го свързвате основно със забележителните помашки сватби и т.нар. “писани булки”, които красят страниците на големите световни издания. Едва ли знаете, че там има византийски мостове, които още се използват от местното население от предимно българи-мюсюлмани. Както и че данните за първите българи от района, приели исляма, датират от средата на 17 век. 

  Мустафа Емин/Снимка: Личен архив

  Но отвъд пъстрите обичаи, как живеят местните хора, които са успели да съхранят вековните си културни традиции до днес? Кой диктува правилата – жените или мъжете? Какво е вярата за родопските мюсюлмани? Кое ни прави българи и защо религията и етноса са две различни неща?

  Сватба в Рибново./Снимка: Заим Еминков

  Отговаряме на тези въпроси в подкаста на Михаела Георгиева , която разговаря с Мустафа Емин, теолог и историк по образование, израснал по долината на река Места в Западните Родопи: 

   

  Михаела Георгиева

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката