fbpx

  За пъстротата на Рибново от първо лице

  |

  Ако не сте посещавали родопското село Рибново, то вероятно го свързвате основно със забележителните помашки сватби и т.нар. “писани булки”, които красят страниците на големите световни издания. Едва ли знаете, че там има византийски мостове, които още се използват от местното население от предимно българи-мюсюлмани. Както и че данните за първите българи от района, приели исляма, датират от средата на 17 век. 

  Мустафа Емин/Снимка: Личен архив

  Но отвъд пъстрите обичаи, как живеят местните хора, които са успели да съхранят вековните си културни традиции до днес? Кой диктува правилата – жените или мъжете? Какво е вярата за родопските мюсюлмани? Кое ни прави българи и защо религията и етноса са две различни неща?

  Сватба в Рибново./Снимка: Заим Еминков

  Отговаряме на тези въпроси в подкаста на Михаела Георгиева , която разговаря с Мустафа Емин, теолог и историк по образование, израснал по долината на река Места в Западните Родопи: 

   

  Михаела

  Най-новото

  Украинката Валерия Цимбал: Българският народ е един от най-сърцатите

  Украйна е в сърцето на Монтана. В центъра на града се откроява хотел „Житомир“, който носи името на побратимения украински...

  От зелената кауза към хуманитарния активизъм: Как Грийнпийс подкрепя бежанците от Украйна

  Руската военна инвазия в Украйна донесе със себе си вълна от кризи, безпрецедентни в мащаба си за новата история на...

  Априлска „Стъпка назад“: инфлация, менторство и среща с певицата Кристиана Атанасова

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media. Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката