fbpx

  За пъстротата на Рибново от първо лице

  |

  Ако не сте посещавали родопското село Рибново, то вероятно го свързвате основно със забележителните помашки сватби и т.нар. “писани булки”, които красят страниците на големите световни издания. Едва ли знаете, че там има византийски мостове, които още се използват от местното население от предимно българи-мюсюлмани. Както и че данните за първите българи от района, приели исляма, датират от средата на 17 век. 

  Мустафа Емин/Снимка: Личен архив

  Но отвъд пъстрите обичаи, как живеят местните хора, които са успели да съхранят вековните си културни традиции до днес? Кой диктува правилата – жените или мъжете? Какво е вярата за родопските мюсюлмани? Кое ни прави българи и защо религията и етноса са две различни неща?

  Сватба в Рибново./Снимка: Заим Еминков

  Отговаряме на тези въпроси в подкаста на Михаела Георгиева , която разговаря с Мустафа Емин, теолог и историк по образование, израснал по долината на река Места в Западните Родопи: 

   

  Михаела Георгиева

  Най-новото

  Път към звездите: Катрин, която ще учи астрофизика в Йейл

  Катрин Маринова е възпитаничка на Американския колеж в София. От малка обича да наблюдава звездите и да научава повече за...

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на...

  Топ 10 на най-популярните материали на sCOOLMedia през 2022 г.

  Краят на годината традиционно е време за изводи, равносметки и правене на планове за бъдещето. За екипа от редактори и...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката