Бавна реакция, тежка бюрокрация: Защо 35,000 ученици още не учат онлайн?

Вече трета седмица всички български ученици се обучават от разстояние в онлайн среда. И макар онлайн обучението да протича без особени затруднения за тези, които имат електронно устройство, близо 35 000 ученици остават необхванати, коментира в ефира на Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев. Това повдига логичният въпрос дали образователната система е материално обезпечена и подготвена да предостави качествено образование за всички ученици в условията на пандемията от COVID-19.

 

В опит да осигури необходимата техническа обезпеченост, през месец октомври Министерски съвет отпусна нови 16 милиона лева за закупуване на преносими компютри за 4 хиляди учители и 12 хиляди ученици. Това се случи близо месец след началото на учебната година и в момент, когато десетки класове в страната се карантинираха заради установени случаи на COVID-19. По информация на МОН, за нормално функциониране на системата са нужни 80 000 хиляди устройства.

 

Проверка на sCOOL Media показа, че част от учебните заведения все още не са завършили процеса по купуване и доставка устройствата заради сложни бюрократични и административни изисквания, които удължават процеса и лишават сериозна част от учениците от възможността да получат равен достъп до обучение по време на локдауна.

 

Официалните данни на Министерството на образованието показват, че 5% от българските ученици не участват в онлайн обучението заради липса на устройства. Други 5% пък са възпрепятствани заради липса на интернет достъп. Трета съществена част от необхванатите ученици не посещават дистанционните часове заради липса на ангажираност към учебния процес, заяви министър Вълчев.

 

Закъсняха ли управляващите?

В писмено становище от МОН съобщиха, че средствата за  закупуване на преносимите компютри са били преведени по сметките на общинските и държавните училищата между 28 октомври и 3 ноември – повече от месец след началото на учебната година. От там обясниха, че част от училищата вече са успели да закупят устройствата, но други, където са заявени повече на брой компютри, все още изчакват необходимите процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

 

В същото време, решението да не се пристъпи към централизирана поръчка на компютри, а средствата за тях да бъдат преведени директно по сметките на училищата, целеше именно да се избегнат дългите процедури по възлагане на обществена поръчка.

 

sCOOL Media се свърза с шестима директори на училища, за да провери на какъв етап е процедурата по закупуване на компютрите за учители и ученици в техните заведения. В четири от тях – АЕГ „Гео Милев“ в гр. Русе, СУ „Петър Берон“ гр. Червен Бряг, 7-о СУ „Найден Геров“ – Варна и СУ “Иван Вазов“ – Стара Загора –  компютрите вече са доставени и са раздадени на нуждаещите се ученици и учители.

 

В другите две училища – 119 СОУ – гр. София и ПМГ „Иван Вазов“ гр. Добрич, обаче, все още се изчакват административните процедури по ЗОП. Независимо, че средствата са разпределени пропорционално между всички общински и държавни учебни заведения, там, където има 100% дигитална обезпеченост директорите на училищата имат възможност да предоставят временно своите преносими компютри на други, в които има нужда.

 

Какви компютри се купуват?

Една от потенциалните причини за забавянето на поръчките е, че Министерството на образованието са изготвили подробен списък с технически параметри на 4 типа компютри, с които директорите трябва да се съобразят. Част от изискванията са touchscreen екран, заздравен корпус, дълготрайна батерия и тегло не повече от 1,5 килограма. В социалните мрежи се появиха иронични коментари, че от МОН оставало едва ли не да напишат модела на устройството, което училищата да закупят.

 

Именно ограниченията в параметрите карат Димитър Димитров, който е директор на компания за хостинг услуги да дари 14 чисто нови висококачествени лаптопи на своето бивше училище в Кюстендил. „Ученическите устройства (според заповедта на МОН) не могат да бъдат по-широки от 310 милиметра. Т.е. учениците ще се взират в по-малки екранчета. Оказа се, че от малките конфигурации устройства „2 в 1“ – лаптоп/таблет, няма налични в България. Вероятно защото има голямо търсене.“, споделя Димитров в профила си във Facebook.

 

sCOOL Media отправи запитване към един от водещите IT дистрибутори в България, за да проверим дали има налични и отговарящи на изискванията на МОН устройства на пазара. От там съобщиха, че към момента са налични два от четирите варианта за компютри, одобрени от МОН. Срокът за тяхната доставка е максимум 60 дни от датата на поръчка. Преди това обаче трябва да се изчака 30-дневния срок по ЗОП (за покупка на повече устройства). Така по груба сметка големите училища ще получат своите нови компютри най-рано в края на месец януари.

 

От образователното ведомство обясниха, че докато се изчакват доставките на устройствата, учениците могат да участват в онлайн обучението чрез своите телефони – възможност, която е доказано неефективна и вредна за здравето на учениците, особено когато се касае за по-продължителен период.

 

Колко компютри са необходими?

Фактът, че хиляди български ученици не са обхванати ефективно в дистанционното обучение заради липса на устройства или интернет беше ясен още през пролетта, но тогава не бяха предприети почти никакви адекватни действия за осигуряване на дигитална обезпеченост.

 

Припомняме, че през пролетта бяха закупени едва 2000 преносими компютъра. Обяснението тогава беше, че в складовете на IT дистрибуторите няма толкова голяма наличност. Необходими по думите на МОН обаче са още поне 35 000 устройства, за да се гарантира ефективното провеждане на онлайн обучението.

 

Въпреки регулярните финансови инжекции от страна на държавата, процентът на необхванатите ученици заради липса на устройства остава непроменен. Доказателство за това са изявленията на министър Вълчев, в които и през март, и по време на изслушването му в Народното събрание през септември, той цитира едни и същи цифри.

 

На 30 ноември в ефира на Нова телевизия министър Вълчев съобщи за случаи на откраднати преносими компютри в Монтана. Независимо, че се касае за единичен случай, това повдига въпроси, свързани със сигурността и опазването на устройствата.

 

Лаптопите се предоставят на учениците за временен достъп с приемо-предавателен протокол и след края на онлайн обучението те трябва да бъдат върнати в учебните заведения. При констатиране на счупен или повреден лаптоп, отговорност носят учениците и техните родители.

 

На този етап не се обмисля обявяване на нулева година, уверяват от пресслужбата на МОН. За сметка на това е решено учебната година да приключи с близо месец по-късно за учениците от 1-ви до 6-ти клас. От ведомството увериха също, че ще бъдат предоставени още 15 милиона лева на училищата за закупуване на лаптопи, дезинфектанти и машини за пречистване на въздуха. Кога ще се случи това обаче, засега остава неясно.

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян