fbpx

  Зеленият пламък на екологията

  |

  В днешното забързано ежедневие за много хора парите са основна движеща сила. Въпреки че „парите никога не спят“, както гласи заглавието на едноименния филм- „Wall Street: Money Never Sleeps“,  все по-често в интернет пространството и в българското общество се прокрадват идеите на млади хора, готови да помагат без да очакват нещо в замяна, без заплащане, работещи за добри каузи в полза на обществото. Срещнете една такава група от хора, представена от Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич.

   

  Запознайте се с Илияна Христова, Иван Кадийски и Стилияна Стефанова–трима приятели, мечтатели, отдадени изцяло на каузата си – да насочат вниманието към екологичните проблеми, с които света се сблъсква днес и да впрегнат обществените усилия към преодоляването им.

  Тримата създатели на организацията „Зеленият пламък“

  Заедно те учредяват доброволческата организация „The Green Flame”, официално на 18 декември 2018г., в град Добрич. Илияна е „злият гений“, двигател на проекта и председател на Управителния съвет. „Бях още ученичка, когато за първи път поисках това за себе си, а именно – място на култура, споделяне, толерантност, доверие, развитие, неограничени възможности и любов, към това, което правя! Няколко години по-късно не само сдружението е факт, но и поредица от малки стъпки, които са завлекли след себе си положителна промяна на различни нива“, споделя Илияна. Иван Кадийски е пътешественик, градинар, природолюбител и учител, а Стилияна е фотограф и човек на изкуството.

   

  Дейността на „The Green Flame” е изключително разнообразна, но е насочена основно към екология и мотивирането хора да се грижат повече за природата. Всеки петък доброволците на сдружението организират „Зелено кино“, с което насочват вниманието към екологичните проблеми, с които се сблъска човечеството. И тъй като само с гледане на филми е трудно да промениш нещо, „The Green Flame” не се ограничава само с провеждането на дискусии и мотивирането на хора. В средата на месец ноември 2019г., организацията засажда 150 дървета около един от паметниците и символи на град Добрич.

   

   

  Различни обучения, разнообразни кампании и работилници са само малка част от дейностите, чрез които организацията се бори да изгради колективно и критично мислене в младите хора в България. Учи ги как да водят устойчив начин на живот и изгражда у тях културни ценности. „Изхождаме изцяло от идеята за положителна промяна на нагласи и мислене в обществото. Дългосрочната цел е да създадем място за развиване на качества и умения на бъдещи „changemaker-и“ и хора, взимащи правилни решения за света, който ни заобикаля“, споделят създателите на „The Green Flame” пред sCOOL Mediа.

   

  Илияна, Иван и Стилияна не са сами в своето начинание. „Зад всичко, което правим, имаме приятели, които са директно замесени в лудницата и няколко активни доброволци в гимназиална възраст“.

   

  Един от най-отдадените доброволци на организацията е Зузи Михайлова. „От Зеленият пламък разбрах и научих много неща. Получавам възможност за реализация на мои идеи, които да налагам и развивам без да се притеснявам. Има от кого да се уча и да получа помощ. Това са хора, които имат множество проекти зад гърба си и голяма част от тях-успешни! Радвам се, че те са страхотните ми  учители! Предлагат ми да участвам в семинари, обучения както и практики. Храня опит да  говоря пред публика, от което много се притеснявах. Някак успях да преодолея страхът си с тяхна помощ и мисля, че се развивам в правилната посока с правилните хора. С ръка на сърцето мога да кажа, че клишето „Една птичка пролет не прави“ не е вярна. Нека превърнем искрата в пламъk“, заяви 16-годишната доброволка пред sCOOL Media.

   

  „Вярваме,че всеки от нас има искра в душата си за по-добри условия и търси вдъхновение за промяна. Затова всеки е добре дошъл“, заключват Илияна Христова, Иван Кадийски и Стилияна Стефанова.

  Александра Дралчева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката