fbpx

  Зеленият пламък на екологията

  |

  В днешното забързано ежедневие за много хора парите са основна движеща сила. Въпреки че „парите никога не спят“, както гласи заглавието на едноименния филм- „Wall Street: Money Never Sleeps“,  все по-често в интернет пространството и в българското общество се прокрадват идеите на млади хора, готови да помагат без да очакват нещо в замяна, без заплащане, работещи за добри каузи в полза на обществото. Срещнете една такава група от хора, представена от Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич.

   

  Запознайте се с Илияна Христова, Иван Кадийски и Стилияна Стефанова–трима приятели, мечтатели, отдадени изцяло на каузата си – да насочат вниманието към екологичните проблеми, с които света се сблъсква днес и да впрегнат обществените усилия към преодоляването им.

  Тримата създатели на организацията „Зеленият пламък“

  Заедно те учредяват доброволческата организация „The Green Flame”, официално на 18 декември 2018г., в град Добрич. Илияна е „злият гений“, двигател на проекта и председател на Управителния съвет. „Бях още ученичка, когато за първи път поисках това за себе си, а именно – място на култура, споделяне, толерантност, доверие, развитие, неограничени възможности и любов, към това, което правя! Няколко години по-късно не само сдружението е факт, но и поредица от малки стъпки, които са завлекли след себе си положителна промяна на различни нива“, споделя Илияна. Иван Кадийски е пътешественик, градинар, природолюбител и учител, а Стилияна е фотограф и човек на изкуството.

   

  Дейността на „The Green Flame” е изключително разнообразна, но е насочена основно към екология и мотивирането хора да се грижат повече за природата. Всеки петък доброволците на сдружението организират „Зелено кино“, с което насочват вниманието към екологичните проблеми, с които се сблъска човечеството. И тъй като само с гледане на филми е трудно да промениш нещо, „The Green Flame” не се ограничава само с провеждането на дискусии и мотивирането на хора. В средата на месец ноември 2019г., организацията засажда 150 дървета около един от паметниците и символи на град Добрич.

   

   

  Различни обучения, разнообразни кампании и работилници са само малка част от дейностите, чрез които организацията се бори да изгради колективно и критично мислене в младите хора в България. Учи ги как да водят устойчив начин на живот и изгражда у тях културни ценности. „Изхождаме изцяло от идеята за положителна промяна на нагласи и мислене в обществото. Дългосрочната цел е да създадем място за развиване на качества и умения на бъдещи „changemaker-и“ и хора, взимащи правилни решения за света, който ни заобикаля“, споделят създателите на „The Green Flame” пред sCOOL Mediа.

   

  Илияна, Иван и Стилияна не са сами в своето начинание. „Зад всичко, което правим, имаме приятели, които са директно замесени в лудницата и няколко активни доброволци в гимназиална възраст“.

   

  Един от най-отдадените доброволци на организацията е Зузи Михайлова. „От Зеленият пламък разбрах и научих много неща. Получавам възможност за реализация на мои идеи, които да налагам и развивам без да се притеснявам. Има от кого да се уча и да получа помощ. Това са хора, които имат множество проекти зад гърба си и голяма част от тях-успешни! Радвам се, че те са страхотните ми  учители! Предлагат ми да участвам в семинари, обучения както и практики. Храня опит да  говоря пред публика, от което много се притеснявах. Някак успях да преодолея страхът си с тяхна помощ и мисля, че се развивам в правилната посока с правилните хора. С ръка на сърцето мога да кажа, че клишето „Една птичка пролет не прави“ не е вярна. Нека превърнем искрата в пламъk“, заяви 16-годишната доброволка пред sCOOL Media.

   

  „Вярваме,че всеки от нас има искра в душата си за по-добри условия и търси вдъхновение за промяна. Затова всеки е добре дошъл“, заключват Илияна Христова, Иван Кадийски и Стилияна Стефанова.

  Александра

  Най-новото

  София Прайд 2022: Горди да бъдем

  "Горди да бъдем": под този надслов се проведе за петнадесети път в столицата шествието в подкрепа на човешките права на...

  Кучетата лаят, а в Министерството на младежта и спорта всичко си върви постарому

  Първата половин година на новите управляващи в Министерството на младежта и спорта (ММС) се оказа като последните 12 години. Волята...

  Стъпка назад (еп. 18): Украйна от Евромайдана насам, летният туризъм и какво е да си „Мениджър за един ден“

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media.     Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката