fbpx

  Живот без пластмаса: мечта или реалност?

  |

  В следващия материал, Катерина Гълева от 11 клас в ЕГ ,,Иван Вазов“, гр. Пловдив ще разкаже за начините, по които всеки един от нас може да намали консумацията си на пластмасови изделия и да вдъхнови околните да направят същото. Идеите ѝ са вдъхновено от страницата LessPlastic.bg, където активисти споделят вдъхновяващи начини за намаляване на пластмасовия отпечатък, който оставяме в ежедневието си.

   

  Живеем в пластмасов свят, в който пластмасовата продукция е пуснала корените си навсякъде. Масовото игнориране на този факт подлага на риск самото съществуване на човешката цивилизация. фатално развитие на събитията. Човекът е психически устроен да не напуска лесно зоната си на комфорт, а удобството, което пластмасовите консумативи създават, допринася тъкмо за това. За да се вкорени в съзнанието на обикновения гражданин, който няма досег с реалния ,,пластмасов“ катаклизъм, трябва гледките от превземащата биосферата пластмасова инвазия да бъдат разпространявани ежедневно по медии, чиито предавания достигат до домовете на всички хора. Въпреки неглижирането на този проблем и прехвърлянето на обществената отговорност върху управляващите, всеки човек е и състрадателен до някаква степен. Затова може да се обобщи, че спарвянето с ,,пластмасовата“ криза не е отгворност само на хората с власт или на известните, а и на всички нас. Ето как в няколко стъпки всеки един от нас може да промени своите навици, да подаде ръка на планетата ни:

   

  1. Запознай се с врага

  За да победиш една опасност, трябва добре да познаваш нейната същност. Пластмасата е въглеродсъдържащ материал, принадлежащ към неживата материя, в състав на който влизат синтетични или полусинтетични полимери, чиито молекули са милион пъти повтарящи се мономери.

   

  Физичините им свойства като еластичност, химическа устойчивост, якост, топлинна издръжливост, водоизолация, лекост и др. благоприятстват вторичния сектор и неговата дейност и му позволяват да опакова почти всички хранителни продукти в пластмасови опаковки и да изработва пластмасови приспособления за ежедневието като сламки, чашки, прибори, бъркалки, торбички, кутии за храна, шишета за вода, калцуни и много др. Дори латинската дума plasticus, от която произлиза и наименованието на материала, ознчава уязвим на моделиране.

   

  Откъм химични свойства пластмасата е химически устойчива, не взаимодейства със соли, киселини и основи. Пластмасата не гние, което може да се смята както за неин недостатък, така и за нейно предимство. Тя е разделена на различни типове или групи, тъй като може да се отлива (подобно на сплавите при металните съединения). Пластмасата не може да се окислява, което я лишава от опасност от корозиране, което носи още един плюс за нейната употреба.

   

  Пластмасата има широко влияние върху биосферата, тъй като много биологични представители я поглъщат, мислейки я за храна, като по този начин тя попада в храносмилателната система на определен биологичен представител, където все още не съществуват бактерии, разграждащи пластмасовия материал, и това натрупване води до задушаване и съответно до смърт. Най-застрашени са морските видове, защото най-големите пластмасови заливи се намират именно в Световния океан – място, което не ангажира никоя държава конкретно. Това е жалко!

   

  1. Замисли се за твоята лична употреба на пластмаса!

  Пластмасовите приспособления са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни до такава степен, че рядко си даваме сметка колко често я употрбяваме. Ако смяташ, че протичането на един обикновен ден е невъзможен без използването на пластмасови изделия, трябва да помислиш за алтернативи, а те не са никак малобройни.

   

  1. Започни да ограничаваш употребата да пластмаса, като замениш пластмасовите продукти с алтернативи за многократна употреба! 

  В ежедневието всеки един човек може да си осигури:

  • метално/стъклено шише за вода както и подобна чаша за кафе/чай;
  • стъклени сламки;
  • платнени пазарски чанти;
  • кутия за храна, предназначена за многократна употреба;
  • метални/алуминеви или друг вид прибори за хранене.

  Тези алтернативи трябва задължително да станат неизменната част от ежедневието, за да се облекчи земния товар. Хипотетично, ако 7 милиарда души изпиват по две шишета бутилирана вода на ден, то след една седмица ще има изхвърлени 28 милиарда пластмасови бутилки, а закупуването на едно стъклено шише ще успее да облекчи товара на Земята толкова драстично и чувствително.

   

  1. Започни да отделяш време на боклука, който произвеждаш!

  Добър начин да събираш разделно боклука си е събирането му в две кошчета в кухнята до хладилника или до мивката, като в едното да се изхвърлят биоразградимите отпадъци, участващи в кръговрата на веществата, като черупки от яйца, обелки от краставици, картофи, моркови, лук, банани, праскови и други плодове и зеленчуци, дръжките на доматите, семките и костилките на плодовете, развалените храни, населили се с неполезни бактерии, и много други разградими отпадъци, а в другото да се събират почистените пластмасови и хартиени отпадъци като кофички от кисело мляко, бутилки от прясно мляко, найлонови торбички и пликове, опаковки от млечни продукти, бобови култури, варива, капачки (има тенденция в последно време те да се събират в големи пластмасови бутилки от многолитрова вода), шишета от олио, оцет, напитки и много други. В блзиките години преустановяването на производството на пласматаса граничи с невъзможното, но дори и да я ограничим, тя ще присъства в дните ни неизменно. Нека и това количество, което използваме, да бъде почистено от биоотпадъците и рециклирано в съответните за тази цел контейнери.

   

  При разделяне на домашните отпадъци в продължение само на седмица, у съзнанието ти ще се вкорени нов вид отговорност, която би могла да превърне света в по-добро място. Тази дейност заема скромните 5 минути от деня, но разпалва плама на удовлетворението и на онова приятно сладко чувство – ,,Аз съм полезен за обществото“.

   

  1. Разпространявай идеите си и познанията си по този проблем с обществото!

  При запознаства с нови хора, навлизане в различни среди, дискусии и други обществени събития и ежедневни ситуации се отваря голяма възможност да промениш светогледа дори и на най-тесногрдъдия човек. Никога не губи възможността да споделяш за опасността от прекомерното използване на пластмаса и давай съвети на обкръжението си как по лесен път да променят навиците си. Винаги може да разпалиш плам у някого!

   

  Друг начин, който кореспондира с модерните времена на дигитализация, е създаването на страници в социалните мрежи, в които да се разпространяват статии, статистики, интересна информация или снимков материал в подкрепа на каузата. По този начин тя ще достигне до по-голям брой млади потребители, които са бъдещето.

   

  Организирането на събития за почистване на опредлени природни или градски участъци влияе положително върху обществената нагласа и достига до по-голям брой хора.

   

  1. Поемай обществената отговорност!

  Гражданите не трябва да затварят очите си както за престъпленията, така и за нарушаването в обществения ред. Неправномерното замърсяване на околната среда е част от този ред. Сигнализирайте, ако видите стари автомобили с повредени или нефункциониращи катализатори, които пускат въглеродни оксиди, опасни въглеводородни съединения и други отровни газове, които са огромен замърсител. Натъкнете ли се на неприродосъобразни дейности, трябва да се опитате да се обърнете към съответните органи. Подобни ситуации са безразборното горене на гуми, кофи с боклук, чийто дим чернее и замърсява въздуха изключително много.

   

  Какво могат да направят големите предприятия и управляващите в подкрепа на битката с пластмасата?

   

  1. Вдъхновение за хората да рециклират боклука си.

  В Западна Европа напр. в Германия са създадени машини на принципа на вендинг автоматите, чиято цел е да прибират пластмасовите бутилки, като връщат в замяна определена сума. Това е изключително мотивиращо и би накарало много хора да изхвърлят пластмасовата си бутилка там вместо в контейнера със смесени отпадъци.

   

  В България контейнерите за рециклиране не са чак толкова често срещани, което възпрепятства хората да рециклират. Изработката на повече такива контейнери би могла да допринесе за повече рециклиран боклук. Това е най-основната и лесна стъпка, която може да се предприеме.

   

  1. Организиране на събития за масово почистване.

  Обществото обича развлекателните събития, а почистването на някоя определена част напр. плажовете, би могло да сплоти голяма група от ентусиасти, които значително и осезаемо да почистят много замърсено място, след което пластмасата да бъде рециклирана. Това е добро начало, тъй като  освен удовлетворяващо и полезно е и забавно.

   

  1. Налагане на забрани за производство на еднократна пластмаса.

  Известно е, че в ЕС, а и в други държави извън Европа като Китай и Индия, вече е наложен такъв закон, но за жалост по много места все още се продават сламки, найлонови торбички, бъркалки, чинийки и чашки и други еднократни пластмаси. Тяхното производство трябва да се преустанови!

   

  1. Развитие на генното инженерство.

  Създаването на бактерии, които да разграждат пластмасата много би улеснило борбата с проблема, но постигането на тази цел е изключително трудно и времеемко. Затова този сектор трябва да бъде добре финансиран и подкрепян, за да функционира, за да облекчим „пластмасовото бреме“, тегнещо над природата.

   

  Ако следваме тези прости стъпки, можем да увеличим шаносвете си в битката с „пластмасовата заплаха“. В противен случай всички природни блага за нас ще бъдат застрашени или завинаги заличени – пясъчните замъци, красивите мидички, плуващите цветни пасажи в океана, вкусната ябълка от дървото в градинката на баба и дядо, пролетните дъждове, изумителните есенни пейзажи, морските бурни вълни, песента на птиците, уханието на розите, снежният човек – цялото това богатсвто съществува тук и сега, но започва да се обвива в една найлонова торбичка. Нека заедно се обединим зад тази обща кауза и да рециклираме!

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката