Златната рибка на Арда в големия океан

Мария Тонева от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ни среща с един забележителен ежедневен герой, когото малко хора познават. Вижте повече за живота и тренировките на Мила Авренлиева – 15-годишната състезателка от националния отбор по водна топка.

 

Запознайте се с Мила Авренлиева, на 15 години от Езиковата гимназия в Кърджали. От малка посещава Спортен клуб по водна топка „Арда“ и вече е включена и в националния отбор на България. На 1 септември в гръцкия град Волос се проведе европейското първенство за девойки до 17 години, на което Мила също се включи. sCOOL Media се срещна с Мила Авренлиева, за да поговори с нея за водната топка, училището, свободното време и пътя от малкия колектив до вече големия екип.

 

От 5-годишна възраст Мила започва да ходи на плуване при треньорката Даниела Топузлиева, като тренира само лятото. Когато навършва 8 години, Мила минава към по-голяма група, където я поемат треньорите Иван Кръстев и Величко Карабоюков. „Те запалиха интереса ми към водната топка и ме включиха в отбора на Арда. В началото бях полеви играч, но впоследствие Кръстев реши, че имам данни за вратар и на следващото лято ме обучаваше за такъв“ – казва Мила. Оказва се, че водната топка е труден мъжки спорт, но много интересен, когато започнеш да го разбираш, както казва самата ватерболистка от Кърджали. Също споделя, че има много правила, груб спорт е и изисква страшно много тренировки.

 

„Как се случи така че Мила от Кърджали стана националка за България?“, питаме младото момиче. „Това се случи януари 2019 година, когато с девойките на Арда бяхме на първи кръг на държавното първенство. Тогава целият ни отбор игра много добре и за пръв път имахме толкова добри резултати. При мен дойде селекционерът на националния отбор на девойки- Венетка Начева, и ми каза, че иска да отида на лагер с националния отбор“, спомня си Мила. Получава подкрепа както от родителите си, така и от треньора й Иван Кръстев, а и от хората в града – дори такива, които не познавала лично. „Много се зарадвах и благодаря“ – усмихва се Мила.

 

На първия си лагер Мила е доста притеснена. Единствената от Арда, с множество динамични и двуразови тренировки, Авренлиева се отдава изцяло на тренировките и опознава постепенно момичетата от другите отбори. „Чак на втория лагер, когато бях с моята съотборничка от Арда – Ивана Колева, бях по-спокойна и лагерът мина по-добре“ – обяснява Мила.

 

След това идва европейското първенство, на каквото Мила участва за пръв път, а изживяването за нея е „неповторимо“. „Преди това бях пътувала с националия отбор до Гърция на приятелски турнир, а това много ми помогна за подготовката за европейското първенство. Десет дни преди самото състезание бяхме на лагер с националния отбор и след това веднага заминахме за Волос“ – казва вратарката на националния ни отбор по водна топка. Групата, в която се падат да играят, била много тежка. За самата Мила вълнението е доста голямо. „Мина много добре, играх на всички мачове, което е много добро постижение като за пръв път. Ще остане голям спомен за мен и се надявам да го преживея отново“ – споделя развълнувано ученичката.

 

Освен водната топка, Мила отделя време и за учене, приятели, семейство и личен живот. Казва, че съчетаването на всичко това е най-трудно. „Тренирам всеки ден от понеделник до петък включително. Това отнема 3 часа на ден. Опитвам се да не изоставам в училище и да се справям добре. За приятелите ми отделям от времето си събота и неделя. Почти не излизам през седмицата“ – казва 15-годишната Мила от Кърджали.

 

За финал питаме Мила какъв съвет би дала на младите хора, които в момента четат за нея, а тя отговаря, че се изисква много тренировки и постояннство. „Почти нямаш време за личен живот, но всеки прави избор, а това е моят. На мен ми харесва и ще продължа да тренирам водна топка, докато мога“ – завършва Мила.

Мария

Мария

Казвам се Мария Тонева и съм ученичка в Езикова гимназия "Христо Ботев", град Кърджали. За мен журналистиката не е само хоби, а начин да изразявам себе си и емоциите си. Да разказвам историите на истинските хора и да показвам каква сила се крие в душите им е приоритет в моя стил на писане. Вярвам, че мога да променя света на журналистиката, а и не само, чрез моя глас и възможностите, които светът ми предоставя.
Мария