fbpx

  Златната рибка на Арда в големия океан

  |

  Мария Тонева от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ни среща с един забележителен ежедневен герой, когото малко хора познават. Вижте повече за живота и тренировките на Мила Авренлиева – 15-годишната състезателка от националния отбор по водна топка.

   

  Запознайте се с Мила Авренлиева, на 15 години от Езиковата гимназия в Кърджали. От малка посещава Спортен клуб по водна топка „Арда“ и вече е включена и в националния отбор на България. На 1 септември в гръцкия град Волос се проведе европейското първенство за девойки до 17 години, на което Мила също се включи. sCOOL Media се срещна с Мила Авренлиева, за да поговори с нея за водната топка, училището, свободното време и пътя от малкия колектив до вече големия екип.

   

  От 5-годишна възраст Мила започва да ходи на плуване при треньорката Даниела Топузлиева, като тренира само лятото. Когато навършва 8 години, Мила минава към по-голяма група, където я поемат треньорите Иван Кръстев и Величко Карабоюков. „Те запалиха интереса ми към водната топка и ме включиха в отбора на Арда. В началото бях полеви играч, но впоследствие Кръстев реши, че имам данни за вратар и на следващото лято ме обучаваше за такъв“ – казва Мила. Оказва се, че водната топка е труден мъжки спорт, но много интересен, когато започнеш да го разбираш, както казва самата ватерболистка от Кърджали. Също споделя, че има много правила, груб спорт е и изисква страшно много тренировки.

   

  „Как се случи така че Мила от Кърджали стана националка за България?“, питаме младото момиче. „Това се случи януари 2019 година, когато с девойките на Арда бяхме на първи кръг на държавното първенство. Тогава целият ни отбор игра много добре и за пръв път имахме толкова добри резултати. При мен дойде селекционерът на националния отбор на девойки- Венетка Начева, и ми каза, че иска да отида на лагер с националния отбор“, спомня си Мила. Получава подкрепа както от родителите си, така и от треньора й Иван Кръстев, а и от хората в града – дори такива, които не познавала лично. „Много се зарадвах и благодаря“ – усмихва се Мила.

   

  На първия си лагер Мила е доста притеснена. Единствената от Арда, с множество динамични и двуразови тренировки, Авренлиева се отдава изцяло на тренировките и опознава постепенно момичетата от другите отбори. „Чак на втория лагер, когато бях с моята съотборничка от Арда – Ивана Колева, бях по-спокойна и лагерът мина по-добре“ – обяснява Мила.

   

  След това идва европейското първенство, на каквото Мила участва за пръв път, а изживяването за нея е „неповторимо“. „Преди това бях пътувала с националия отбор до Гърция на приятелски турнир, а това много ми помогна за подготовката за европейското първенство. Десет дни преди самото състезание бяхме на лагер с националния отбор и след това веднага заминахме за Волос“ – казва вратарката на националния ни отбор по водна топка. Групата, в която се падат да играят, била много тежка. За самата Мила вълнението е доста голямо. „Мина много добре, играх на всички мачове, което е много добро постижение като за пръв път. Ще остане голям спомен за мен и се надявам да го преживея отново“ – споделя развълнувано ученичката.

   

  Освен водната топка, Мила отделя време и за учене, приятели, семейство и личен живот. Казва, че съчетаването на всичко това е най-трудно. „Тренирам всеки ден от понеделник до петък включително. Това отнема 3 часа на ден. Опитвам се да не изоставам в училище и да се справям добре. За приятелите ми отделям от времето си събота и неделя. Почти не излизам през седмицата“ – казва 15-годишната Мила от Кърджали.

   

  За финал питаме Мила какъв съвет би дала на младите хора, които в момента четат за нея, а тя отговаря, че се изисква много тренировки и постояннство. „Почти нямаш време за личен живот, но всеки прави избор, а това е моят. На мен ми харесва и ще продължа да тренирам водна топка, докато мога“ – завършва Мила.

  Мария Тонева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката