fbpx

  Техническа грешка или неглижиране: защо сектор „Младеж“ отново се загуби в превода?

  |

  От понеделник  България има ново редовно коалиционно правителство начело с Кирил Петков. В състава на новия кабинет влизат общо 19 ресорни министерства и петима вицепремиери. Сектор „Младеж“ обаче липсва. 

   

  При обявяването на структурата на новата власт се оказа, че младежта няма да е нито част от Министерството на спорта, както беше досега, нито от Министерството на образованието и науката, нито ще бъде обособена в отделна агенция. 

   

  Дали това е техническа грешка или поредното показно неглижиране на политиките за младежта? Отговорите търсим в следващите редове. 

   

  Още по време на преговорите за съставяне на редовното правителство тази тема беше пропусната. Тогава обявените консултации бяха само на тема „спорт“, но представители от Демократична България и БСП повдигнаха въпроса за липсващите младежки политики. В резултат на това в коалиционното споразумение бяха включени общо 23 мерки, целящи реформа в младежкия сектор. 

   

  В деня на гласуването на новия кабинет от трибуната на Народното събрание министър-председателят Кирил Петков представи бъдещите приоритети в областта на спорта, но не даде никакво обяснение каква е причината за преструктурирането на Министерството на младежта и спорта (ММС) в министерство единствено на спорта.

   

  На теория, в коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е записано като задача: „проучване младежките политики да преминат в Министерството на образованието и науката от Министерството на младежта и спорта“. Отбелязано е обаче, че няма постигнато съгласие, както и че темата предстои да бъде подложена на допълнителен анализ и обсъждане. Такива до момента не са проведени.

   

  По този повод Националният младежки форум (НМФ) – най-голямата младежка организация в страната – излезе с позиция. Организацията  настоява за провеждане на експертна среща с министър-председателя Кирил Петков, на която да бъде обсъдено коя институция ще продължи оттук нататък да носи отговорност за провеждането на младежката политика у нас. 

   

  „Правим историческа стъпка назад. Младежката политика просто се скри или някой я скри и изчезна от картата“, коментира председателят на НМФ Мирослав Цеков.

   

  Липсата на яснота по този въпрос поставя страната ни в патова ситуация. В момента, например, е в ход изпълнението на Национална програма за младежта с хоризонт до 2025 г. По закон тя се администрира от вече бившето Министерство на младежта и спорта. Тоест, съществува и чисто законодателна неуредица.

   

  От Националния младежки форум настояват политиките за младите хора да бъдат обособени в Държавна агенция за младежта към Министерски съвет. Един от мотивите е, че по този начин ще бъде спряна порочната практика тази тема да се „пришива“ към различни министерства.

   

  „Със сигурност обособяването на специален орган към Министерски съвет ще осигури и много по-голяма степен на координираност (при изпълнението на младежката политика – бел. ред.)“, смята Мирослав Цеков. Той призовава новата власт да разглежда младежкия сектор като ресурс и партньор в изграждането на качествени младежки политики.

   

  Проблемите в сектор „Младеж“ съвсем не са от вчера

   

  Всъщност, в годините назад ясно се вижда, че младежта се третира като придатък на различни държавни институции. Първо е била част от Министерството на образованието и науката, за кратко – в отделна агенция, а през 2013 г. преминава в спортното ведомство.

   

  До редакционното приключване на материала от там не отговориха на въпросите ни коя институция ще отговаря за младежкия ресор оттук нататък, както и какво ще се случи с действащата нормативна база, която делегира младежките политики на несъществуващото вече ММС. Отговор на тези въпроси не получихме и от пресцентъра на „Продължаваме промяната“. 

   

  Към момента Националният младежки форум също няма отговор на поканата си за експертна среща с министър-председателя Кирил Петков. От организацията се надяват това да се случи в близката седмица.

   

  А проблеми има. През юни тази година разследване на sCOOL Media извади наяве корупционни схеми, свързани с разпределението на средствата за младежки дейности у нас. Освен това, в момента България е единствената страна в целия Европейски съюз, която няма действаща стратегия за младежта – изготвянето и приемането ѝ се бавят от 2019 г. насам.

   

  „На мен ми се иска да съм оптимист. Сегашното управление демонстрира диалогичност. В този момент ние подаваме ръка. (…) Със сигурност има нужда от решителна реформа. Време е да седнем, да поставим тези въпроси на масата и да видим дали може да начертаем една дългосрочна визия за младите.“, коментира Мирослав Цеков от НМФ. 

   

   Междувременно, преди дни Европейската комисия официално обяви 2022 година за Европейска година за младежта. На този фон, ангажирането на младежите в политическия и обществен живот у нас видимо продължава да не се счита за приоритет. 

   

  Кристиян Юлзари

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката